LIONS QUEST programos susitikimas Suomijoje, Hyvinkaa

LQL_68052017 metų sausio 12-15 dienomis vyko kasmetinis LIONS QUEST programų vadovų ir instruktorių susitikimas Suomijoje. Šiais metais Suomija švenčia savo 100 metų šalies nepriklausomybės jubiliejų ir kartu didžiuodamasi pasitinka LIONS judėjimo šimtmetį. Taip jau sutapo, kad ir Hyvinkaa miestas, kuriame gyvena apie 45000 gyventojų, taip pat švenčia savo 100-to metų jubiliejų. Miestas turi 5 vyrų LIONS klubus ir vieną moterų LIONS klubą. LIONS QUEST programa mieste yra gerai žinoma ir vertinama taip pat kaip ir visas LIONS judėjimas.

Į susitikimą atvyko jau daugelį metų dirbantys žmonės ir naujų šalių programos atstovai. Labai atsinaujinusi yra Norvegijos komanda, kuri yra parengusi naujus instruktorius, dirba naujas šalies direktorius, pirmą kartą dalyvavo Ispanijos ir Prancūzijos atstovai. Europos Sąjungoje LIONS QUEST programos diegiamos jau 24 šalyse, o pasaulyje 98 šalyse. 2017 metais planuojama, kad LIONS Clubs International fondo globojama programa bus diegiama 100 pasaulio šalių.

Prieš dešimtį metų Lietuvą pradėjome atstovauti Vengrijoje vykusiame susitikime. Tai buvo primas kartas, kai sutikome šalių atstovus, kurie pristatė patirtį apie tai kaip  sekasi  įgyvendinti LIONS QUEST programas. Pirmąjame mūsų susitikime skirtingų šalių atstovai dalinosi savo rūpesčiais ir džiaugsmais. Daugelis skirtingų šalių  pateiktų istorijų įkvėpė mus ir nuteikė ilgam ir nuosekliam darbui. Kai kurių šalių patirtis atrodė kaip nepasiekiamas tikslas.

Vokietijos pavyzdys mums siuntė žinutę, kad su LIONS QUEST programa mokyklos yra daug sėkmingesnės nei be jos. Vokiečiai džiaugėsi jau prieš dešimt metų, kad mokyklų vaikams, kuriose įgyvendinamos LIONS QUEST programos, puikiai sekasi mokykloje, o mokytojai džiaugiasi puikiai parengta programa.

Norvegijos kolegos džiaugėsi bendruomenės iniciatyvomis ir LIONS klubų dalyvavimu LIONS QUEST programos įgyvendinime. Norvegijos LIONS klubų kasmetinė Tulpių akcija gegužės mėnesį mus įkvėpė įgyvendinti tokią idėją ir Lietuvoje. Norvegijos bendruomenė kiekvienais metais LIONS QUEST programai įgyvendinti Norvegijos mokyklose paaukoja nuo 900 tūkstančių iki 1,2 milijono eurų! Jie mato tame prasmę ir po dešimties metų. Mes taip pat pabandėme tai padaryti ir praeitais metais jau pavyko surinkti lėšų dviems mokykloms, kurioms buvo padovanotos LIONS QUEST programos „Paauglystės kryžkelės“ knygos „Pokyčiai ir iššūkiai“. Šios knygos nukeliavo pas Vilniaus rajono Marijampolio M. Lukšienės ir Eitminiškių gimnazijų mokinius.

Suomija prieš dešimtį metų padėjo svarbiausią motyvacinį tašką ir įkvėpė pradėti įgyvendinti LIONS QUEST programas Lietuvoje. Jie šiais metais švęs 25 -erių metų LIONS QUEST programos sukaktį. Suomijos komanda jau prieš dešimtį metų mums rimtai kalbėjo, kad LIONS QUEST programa stipriai prisidėjo prie Suomijos švietimo pozityvių pokyčių. Šiais metais tikrai buvo galima įsitikinti, kad Suomija rodo didelę pagarbą LIONS QUEST programai. Europos susitikimui jie ne tik paskyrė atskirą dieną su pranešimais, skirtais socialiniam ir emociniam ugdymui, bet ir pristatė naujo tyrimo duomenis, kuris atskleidžia mokytojų, dalyvavusių LIONS QUEST mokymuose, pasitenkinimą programos mokymais ir jos turiniu. Tyrime dalyvavo Japonijos, Suomijos, Italijos ir Lietuvos mokytojai. Praėjus dešimčiai metų nuo primojo susitikimo, mes buvome ne tik mūsų, bet vos ne pasaulio mokytojų rengimo mekoje Helsinkio universtitete. Mus pasitiko pedagogus rengianti komanda: Profesorė Kirsti Lonka, PhD Marcus Talvio, PhD Topi Litmanen. Buvome pamaloninti profesorės pasidžiaugimu LIONS QUEST sėkme Lietuvoje ir ji atkreipė visų dalyvių dėmesį į tai, kad LIONS QUEST programos yra ateities programos, nes, jos manymu, nėra kitos taip gerai parengtos ir moksliniais tyrimais pagrįstos metodikos, kaip LIONS QUEST programos. Įkvepia ir tai, kad LIONS QUEST mokymuose yra dalyvavę visi pedagogus rengiantys specialistai, o Suomijos mokytojų nereikia įtikinėti dalyvauti mokymuose, o šiuo metu būsimieji mokytojai šį kursą baigia mokydamiesi universitete. Beje, sužinojome, kad tokia pat praktika yra taikoma Japonijoje.

Suomijos specialistai teigia, jog LIONS QUEST programos metodai yra tinkami ne tik programos pamokoms, bet turi būti integruoti į visą mokymo procesą. Tarp programoje ugdomų kompetencijų bei įgūdžių, reikalingų XXI-me amžiuje, dedamas lygybės ženklas.

Europos LIONS QUEST koordinatorė iš Turkijos Nilgun E. Niord teigė, kad Suomijos švietimo sistema daugelyje kitų šalių yra tiesiog legenda. Suomijos atstovai čia buvo kuklūs, bet kartu orūs ir džiaugėsi tokiu požiūriu. Klausydami šių žodžių mes, Lietuvos atstovai, kartu ir džiaugėmės ir liūdėjome. Džiaugėmės, kad esame didelės ir svarbios programos dalis Lietuvoje, buvo smagu, jog mes turime viską Lietuvoje ką turi Suomija ir kryptingai dirbame su LIONS QUEST programomis jau dešimt metų. Pažengėme tikrai toli, galime suteikti daug pagalbos mokykloms, mokiniams, mokytojams ir tėvams. Liūdėjome, nes visko norisi greičiau, pastebime, kad pokyčiai taip greitai nevyksta.

 Pokyčiams reikia subręsti. Optimizmo suteikia tai, kad Suomijos pavyzdys rodo, jog esame teisingame kelyje ir jau einame panašiu keliu. Visuose lygmenyse. Tikėkimės neišklysime iš kelio.

LQL_6817LQL_6754 LQL_6687 LQL_6651

LIONS QUEST Lietuva informacija

Medžiagą parengė:

Dr. Daiva Šukytė, LIONS QUEST programų vyr. instruktorė

Linas Slušnys, LIONS QUEST Lietuva direktorius.